Goede gebrokenheid is de opening voor moedige verandering
Het zijn klassiekers: 'The wound is the place where the light enters you.' (Rumi). 'There is a crack in everything, that's how the light gets in.' (Leonard Cohen). 'The secret of joy is the mastery of pain…had I not created my whole world, I most certainly would have died in others.' (Anaïs Nin). En nog een paar duizend jaar terug: 'Wat Ik jullie zeg, is de waarheid: een tarwekorrel moet in de aarde vallen en sterven, anders blijft het alleen maar één tarwekorrel. Maar als hij sterft, brengt hij veel vrucht voort. (Johannes in de Bijbel.) Allemaal waar. Maar zoals met alle klassiekers is het zo dat zodra je het voelt, je de waarde ervan volledig ervaart.

De meeste Brave Changemakers die ik ken, die ik spreek en over wie ik lees, ervaren het net als ik. Datgene dat je ooit brak, kán je grootste levenscadeau worden. Niet in de zin van 'what doesn't kill you makes you stronger', wat vaak als een dooddoener op een rouwende of anderszins lijdende medemens wordt gegooid. Maar eerder dat je iets in jezelf ontdekt dat waarachtiger is in de kern van wie je werkelijk bent.
Je leert iets in en van jezelf kennen dat je eerder nog niet kende. En daarmee kun je verschil maken. Niet alleen om 'er toch iets van te maken, ondanks al die tegenslag'. Maar om in te zetten wat je aan schat in jezelf hebt ontdekt. Voor jezelf, voor anderen. Voor iets of iemand die iets soortgelijks meemaakt. Of voor hele groepen mensen of systemen. Dat is denk ik vruchtbaar leven. Bijkomend voordeel is dat je dan niet hoeft te zoeken naar motivatie om die dingen te doen. Daar word je dan gewoon 's morgens mee wakker. Of je ligt er 's nachts van wakker. Of je leest iets in een boek, een artikel, een gedicht van een ander die die precies ook ervaart. En er iets mee wil doen, moet doen. Met dat soort mensen werk ik. Omdat ik zelf zo ben.
Is het dan 'toch ergens goed voor geweest', dat je ooit moest breken? Ik kijk er anders tegenaan. Het breken is het openen van de poort naar overvloed.
Doet me denken aan de boeken van Ann Voskamp, bijvoorbeeld 'The Broken Way', waarin ze onder meer dingen schrijft als: 'Bad brokenness is broken by good brokenness.' (in het hoofdstuk 'Re-Membering Your Broken Pieces'). Ann's echtgenoot is boer. Werkt iedere dag op en met het land. Zoals hij weleens tegen haar zegt:

'The seed breaks to give us the crop, the sky breaks to give us the rain, the wheat breaks to give us the bread. And the bread breaks to give us the feast. Never be afraid to be a broken thing.'
Als er iets akeligs gebeurt met jou, iemand die je liefhebt of in de wereld, kan dat je breken. Maar in dat gebrokene kan er iets gebeuren waardoor er iets nieuws ontstaat. Spelende kinderen op de puinbergen in Rotterdam in 1940, zoals mijn buurman Nol (nu 90 jaar oud) dat als jongetje deed….. Of Hilbert, die op scholen vertelt over zijn vroegere ervaringen met verslaving, in de hoop dat jongeren andere keuzes maken dan hij zelf deed. Niets van de gebrokenheid wordt verhuld. Maar is tegelijkertijd de poort naar overvloed en naar groeiend goeds.
Die situaties waarin je iets in jezelf ontdekt dat waarachtig deel is van wie je werkelijk blijkt te zijn en wat je nog niet van jezelf wist…daar zit je schat.
Daar kunnen dingen uit ontstaan die sterk zijn, goed doen, een verschil maken. Daar naar op zoek gaan en kiezen voor wat daarmee te maken heeft, is altijd het goede. Dat kan tot van alles leiden. Een uitvinding, een online platform, een boek. Of een wet. De Wet Huurbescherming Weeskinderen. Heb ik veertien jaar aan gewerkt. Met andere wezen, en met vier Tweede Kamerleden. Het staat inmiddels in het Burgerlijk Wetboek. Het is inmiddels dus voor woningcorporaties verboden om weeskinderen uit hun huis te zetten na het overlijden van hun ouders.
Je kunt tegenslag ombuigen. Gebrokenheid - zoals ik op mijn veertiende jaar wees werd - vruchtbaar laten zijn. Door er iets mee te doen dat het gemeenschappelijk belang dient. Dat is voor mij heilig werk. En veerkacht in zeer overtuigde actie.
Schatgraven!
Ook veerkracht ontwikkelen in/voor je maatschappelijke missie?
Ga dan voor één van onderstaande opties.
DOOMSCROLLING DROPOUT
Een workshop waar je van opknapt.

RESILIENCE RESET
Maak je missie veerkrachtiger op ieder front.

RAVIJNJAAR FIX
