Wat als je niet WEET dat je missie niet veerkrachtig is?

03-05-2025

Het kan zomaar zijn dat veerkracht bijna het tegenovergestelde is als wat je dacht dat het was.  

Veerkracht is eigenlijk een woord wat voor heel veel mensen iets dubbels oproept. Voor de ene is het opkrabbelen nadat er iets akeligs is gebeurd. Voor anderen is het een soort van survival kit, zeg maar je 72 uur noodpakket. Maar zelden roept het iets op wat met speelsheid en avontuur te maken heeft. Juist de uitnodiging om creatiever en flexibeler over dingen te denken. En dat is nu juist de twist die ik vandaag met je wil delen. 

Ook onder changemakers wordt het woord 'veerkracht' wel geassocieerd met falen of met zwaar weer. En is het ook niet gewoon veel aantrekkelijker om met innovatie bezig te zijn, met campagnes maken, met impact maken, met in de media komen, stoere dingen doen? Ik snap 't wel. Want wie wil er nu dagelijks nadenken over rampscenario's? De krant staat er al vol mee, dus waarom zou je dat willen? 

En wil je wel, en dat is misschien een gewetensvraag, geassocieerd worden met die rampscenario's? Want innovatie gaat toch juist over vooruitdenken? Maar dat is dus precies waarom veerkracht zo onderschat wordt. Want het is niet de noodrem of het rugzakje voor als het helemaal mis is gegaan.

Veerkracht is juist wat je missie in beweging houdt. Wat je vrij maakt om nieuwe dingen te proberen. En wat het mogelijk maakt dat je niet alleen overleeft, maar ook gewoon de boel op kan bouwen. Door kan bouwen. Het is eigenlijk gewoon avontuur.

Financiën

Laten we dat even heel concreet maken. Want veerkracht is eigenlijk overal in je missie aanwezig. Het zou ook kunnen dat het ontbreekt. Bijvoorbeeld je financiën. Best wel voor sommigen een lastig onderwerp. Voor sommigen is het een sport om zoveel mogelijk te verdienen, om echt te gaan voor de omzet. Voor anderen is het een probleem, omdat er misschien te weinig van is. En voor anderen is het de veiligheid om een goede basis te hebben om vanuit daar vooruit te veren. 

Eén ding is zeker: als jij in een maatschappelijke missie zit en je bent nu volledig afhankelijk van subsidies, dan is je missie kwetsbaar. En veerkracht betekent juist diverse inkomstenbronnen hebben, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen. Dat is niet overmatig veilig durven zijn of bang zijn dat het misgaat. Dat is gewoon verstandig. 

Dus moet je dan ineens stoppen met subsidies aanvragen? Nee, natuurlijk niet. Maar ik denk dat het handig is om op andere manieren na te denken over je financiële veerkracht zodat je ook de middelen hebt om vooruit te veren. Want veerkracht is niet altijd gratis. Dat is nou eenmaal zo.

Team

Ben je veerkrachtig in je team? Als jij de enige bent die je missie in de lucht houdt, dan is er ongetwijfeld een moment of meerdere momenten dat je je een beetje opgebrand voelt, omdat alles van jou afhankelijk is. Veerkracht in teams, in je missie, betekent ook dat je slimmere structuren bouwt en samen optrekt met anderen. Dat je goed voor jezelf zorgt, zeg maar het zuurstofkapje, zodat je ook voor anderen kunt zorgen. En zodat het team ook weer voor jou kan zorgen. 

Netwerk

Ben je veerkrachtig in je netwerk? Zodat je voor anderen kunt zorgen en zodat het team ook weer voor jou kan zorgen? Dan ben je veerkrachtig in je netwerk. Kijk, als je helemaal geen community hebt, dan sta je er gewoon helemaal alleen voor. Veerkracht hebben in je netwerk en als je een missie voor ogen hebt, dat betekent dat ook dat je moet bouwen aan allianties en wederkerige relaties. En dat is niet bedoeld als een soort van supermarkt, dat het een soort van transactioneel toestand is van 'ik doe iets voor jou, dan doe je iets voor mij' en dat het altijd op die manier 'de bank van het leven' zou moeten zijn. Maar als je iets wil bereiken en je weet dat je de andere partij voor nodig hebt, dan is het gewoon een teken van overmatige kwetsbaarheid. Want dan heb je niet de mogelijkheid om aan outreach te doen. Contact te leggen met die mensen om daadwerkelijk je missie te helpen bereiken. 

Positionering en communicatie

Ben je veerkrachtig in je positionering en communicatie? Dat klinkt een beetje gek misschien, want veerkracht betekent toch eigenlijk omgaan met tegenslag voor veel mensen of juist vooruitveren? Wat heeft dat nou eigenlijk met je communicatie te maken? Ja, want het is vaak een beetje de softe kant van het bedrijf, lijkt het, van je organisatie of je missie. De afdeling 'folder maken en social media-filmpjes'. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Het zijn hard skills: want als mensen niet snappen, voelen of weten wat je missie is en als je geen bereik hebt en als je geen bereikt hebt in social media, of op je e-maillijst of in je netwerk of lokaal... dan trek je dus niemand aan.

Dus het gaat ook gewoon erom dat je communicatief veerkrachtig bent, iin de zin van dat je in staat bent een impactvol en authentiek verhaal te vertellen. Maar dat moet natuurlijk ook lánden. Dat moet ergens bij iemand landen waardoor het ook kan ráken. Want anders is dus je missie misschien heel goed verwoord maar resoneert niet komt bij niemand terecht. En dan weet je dus 100% zeker dat niemand er actie op gaat ondernemen. En dat maakt jou (en dus je missie) dus gewoon té kwetsbaar. 

Energie

Ben jij eigenlijk wel veerkrachtig? Als je jezelf voorbij loopt omdat je helemaal blind staart op je missie, dan ben je straks helemaal leeg. Het betekent dus dat dat je ruimte moet maken voor je eigen herstelmanagement en je groei. 

De plot twist

Er is niets vaags of wolligs aan veerkracht. Niets vaags of wolligs. Het is juist het tegenovergestelde. Het is het fundament onder al die verschillende aspecten van changemaking. En dat fundament, ja, dat maakt dus het verschil tussen steeds al die brandjes blussen en zelf de route uitstippelen. En hier zit dus de echte plot twist. Veerkracht is niet iets om op te bouwen voor als het misgaat of als het al mis is gegaan. Het is juist wat het mogelijk maakt om vooruit te bewegen als het goed gaat. Zodat als het op een gegeven moment een beetje tegen gaat zitten, het nog steeds goed gaat. 

Zodat je die ruimte hebt om een brutale campagne te lanceren of strategisch aan tafel te komen bij beslissingmakers. En het geeft je de ruimte om te experimenteren, om processen te versnellen en je missie gewoon krachtiger neer te zetten. 

Dus veerkracht maakt het mogelijk om niet zozeer reactief, maar proactief te handelen. Dus niet uit angst, maar uit nieuwsgierigheid als avontuur

Dit verandert dus ook het strategische spel van 'hoe overleef ik dit' en 'hoe blijven we staan' en hoe krijgen we de begroting van 2026 in vredesnaam gecoverd' naar: hoe speel ik dit slimmer en avontuurlijker? Dat is waar changemaking spannend, leuk, vernieuwend en ontzettend avontuurlijk wordt. 

Dus waar sta jij nu? Wat betekent veerkracht voor jou? Is het vooral die bescherming voor als het misgaat? Is het het lapmiddel voor als het mis is gegaan? Of zie je ook de springplank? En hoe concreet kun jij die springplank maken? 

Ik denk dat het handig is om gewoon supereerlijk naar je eigen missie te kijken en te checken hoe je scoort op die deelaspecten zoals financiën, team en communicatie en dat soort zaken. En of je nu al voldoende kijkt naar al die verschillende lagen van je missie. 

Want alleen als je weet en ziet en begrijpt waar de kwetsbaarheden en kansen zitten dan kun je er iets aan doen en dan kun je dus ook ruimte creëren om vrijer en lichter te werken aan maatschappelijke impact 

Ik zal deze nog eens in een vette quote zetten, want ik wil je dat je er niet voorbij scrollt.

Alleen als je weet en ziet en begrijpt waar de kwetsbaarheden en kansen zitten, dan kun je er iets aan doen. En dan kun je dus ook ruimte creëren om vrijer en lichter te werken aan maatschappelijke impact.

Okay! Dus misschien is het een leuk idee om deze week daar eens bij stil te staan. En als je je dieper in wil duiken, weet dan dat het precies is waar ik changemakers in begeleid. Visie en structuur en speelsheid. 

Ik heb ook een gratis checklist voor die je helpt inschatten of je missie nú al dan niet veerkrachtig is. Dus mocht je geïnteresseerd zijn in een gratis checklist om te kijken of je missie veerkrachtig is, dan wel je toe bent aan een plot twist, dan kun je dat checken

Supporters van changemakers

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij zelf een indirecte changemaker bent. Dat je bijvoorbeeld bij een fonds werkt of bij een subsidieloket van de gemeente en dat het je opvalt dat de stichtingen en maatschappelijke initiatieven die jij zo graag ondersteunt eigenlijk niet zo veerkrachtig zijn. Ontzettend frustrerend kan dat zijn. Want je wil juist dat die prachtige maatschappelijke initiatieven óók blijven bloeien ná de subsidieperiode. 

Ik zag bijvoorbeeld dat de gemeente Rotterdam sommige stichtingen ook helpt met een subsidie om veerkrachtiger te worden(!). Natuurlijk ook vanuit de gedachte dat er belachelijk veel bezuinigd gaat worden waardoor je eigenlijk wel verplicht wordt als maatschappelijk initiatief om veerkrachtiger te worden (omdat je minder afhankelijk moet worden van de gemeente). Dus er zijn bijvoorbeeld ook van die voorwaarden voor nieuwe subsidies dat je 50% van het aangevraagde bedrag zelf ook moet ophoesten. 

Dus hoe meer je vraagt, hoe draagkrachtiger je zelf moet zijn. En dat daagt dus uit om goed te werken aan een veerkrachtplan. Ik weet dat veel stichtingen dat best wel lastig vinden.

Ik support overigens ook fondsen en subsidieloketten om die maatschappelijke missies veerkrachtiger te maken. Inderdaad, met een veerkrachtplan, maar ook met hele concrete veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen in het businessmodel. Dat bijvoorbeeld nieuwe allianties worden gesloten, meer inkomstenbronnen aan te boren, en zelf waarde te ontwikkelen die verzilverd kunnen worden ten bate van de missie (en natuurlijk de maatschappij). Zodat changemakers verschillende zakelijke mogelijkheden verkennen om hun mooie werk te kunnen blijven doen. 

Want uiteindelijk wil je impact maken als changemaker. maar óók als degene die changemaking mogelijk maakt.

Want hoe akelig zou het zijn als je in een stad kijkt en er zijn maatschappelijke initiatieven die ontzettend veel betekenen voor kwetsbare groepen bewoners en voor vrijwilligers, en dat die ineens moeten stoppen omdat de geldkraan door iemand wordt dichtgedraaid? of omdat een fondsperiode gewoon op zijn einde loopt? Dan wil je dat zo een zo'n maatschappelijk initiatief blijft bestaan. 

Want daarom koos je ervoor om het te steunen.

Dus daar zet ik me heel erg hard voor in en daar kun je ook meer over ontdekken op mijn website bijvoorbeeld via waardevollezaken.nl.